maanantai 2. toukokuuta 2016

Kaalinkasvattaja

Kasvatin viime kesänä parsakaalia, palmukaalia, lehtikaalia sekä suippokaalia. Vaikka yksi parsakaalilajikkeista ei tehnyt kukintoja lainkaan ja suippokaali maistui vähän liiankin hyvin ötököille, innostuin kaaleista ja tänä vuonna kaalimaa tulee olemaan aavistuksen viimevuotista suurempi.

Kylvinkin kaalit pari viikkoa sitten ja kaikki savoijinkaalia lukuunottamatta itivät erinomaisesti. Taimikasvatukseen minulla ei ole kovin hyviä tiloja, vaan esikasvatettavat taimet ovat olohuoneen ikkunan edessä, luultavasti noin 20 asteen lämpöisessä huoneilmassa ja korkeintaan puoliauringossa, koska eteläseinän ikkunoita varjostaa koko asunnon levyinen ja melko syvä parveke. Esikasvatusolosuhteet siis ovat korkeintaan välttävät. Näillä on kuitenkin tultava toimeen - ja tähän asti on tultukin. 

Tällä kertaa taisi kuitenkin käydä niin, että kaalit eivät pitäneet olosuhteista, jotka niille pystyin tarjoamaan. Varret venähtivät  muutamassa päivässä pitkiksi ja honteloiksi ja lakosivat, vaikkei vielä ollut kuin sirkkalehdet kannateltavina.





Hyötykasviyhdistyksellä on hyvät ohjeet kukkivien kaalien kasvatuksesta. "Viileys ja valo ovat onnistumisen edellytykset". Niinpä niin! Parsakaalin taimille optimilämpötila on 15-18 astetta. Luin myös Parasta Puutarhasta blogista Kerttulin ohjeita parsakaalin kasvatuksesta, ja innostuin parsakaalin kylvämisestä suoraan kasvihuoneeseen. Viileässä ja valoisassa voisi saada vahvat taimet. 

Meidän pihalla ei toki kasvihuonetta ole, mutta muutama vanha ikkuna varastosta löytyi. Niinpä eilen illalla päädyin nyppimään kaikki hontelot kaalintaimeni taimikennosta. Tilalle kylvin samoihin multiin uudet siemenet. Kylvös sai viettää yhden yön lämpimässä kylppärin lattialämmityksen hemmoteltavana. Tänään aamulla se joutui  pihalle, yrttilaatikkoa vasten nostettujen ikkunoiden alle pihan aurinkoiselle reunalle. Aamulla lämpöä oli vain muutama aste, mutta päivällä oli jo ihanan lämmintä. Viileinä päivinä voisin virittää reunoille vielä harsotkin, vaikka kai tuolla lasien takana ainakin tällä viikolla lämpö nousee sinne 15 asteen paikkeille. Valoa ainakin pitäisi riittää, jos mullasta vaan jotain vihreää alkaa kurkotella. 

Nyt toivotaan parasta ja vahvoja kaalin taimia!  Yöksi taidan sentään kylvöksen nostaa vielä sisälle, mutta muuten kokeillaan näin.





Kaalirepertuaarina kylvöksessä on nyt siis neljä parsakaalilajiketta (Purple Sprouthing, Kalibroc, Calabrais ja vielä yksi ohuita versoja tekevä jonka nimeä en nyt muista), kolmea lehtikaalia (punaista, vihreää kiharaista ja vihreää vähemmän kiharaista), palmuaalia (Black Magic sekä Nero di Toscana, joissa en viime vuonna kyllä havainnut juuri eroa) sekä suippokaalia ja kyssäkaalia. Kaalimaalla on tilaa 32 kaalintaimelle, joten neljä per lajike, paitsi lehtikaalia kutakin kaksi (ja jos tekee tarkistuslaskennan, niin voi huomata, että kaksi tainta jää sittenkin yli. Lehtikaalia saattaa päätyä kukkapenkkiinkin). Yritin tosiaan kylvää myös savoijinkaalia, mutta koska edellisestä kylvöstä yksikään ei itänyt, ja muistan jo viime vuonna itävyyden olleen surkeaa, päätin unohtaa ne siemenet tällä kertaa. Eiköhän näissäkin riitä meille syömistä, jos vain lähtevät kasvuun.

2 kommenttia:

  1. Miekenkiintoista! Minullakin on kaalin taimissa vähän hontelon vikaa.. Osan laitoin jo pihalle lavaan oleksin alle. Toivottavasti pärjäävät! 😊

    VastaaPoista
  2. Hyvä idea hyödyntää ikkunat taimikasvatukseen! Nyt on päivisin ollut niin lämmintä, että uskoisin tämän menettelyn tekevän vain hyvää.
    Minulla on tulossa yhtä sorttia lehtikaalia, 'Dwarf Green Curled'. Kerran aiemmin olen tätä kokeillut ja taistelin sadosta kaalimatojen kanssa :)

    VastaaPoista

Kerro vinkki, osoita myötätuntoa tai jätä muuten vain puumerkki käynnistäsi.