perjantai 6. syyskuuta 2019

Uusi nurmi

Se mikä antoi lopullisen sysäyksen piharemontille oli nurmikko.

Toive hyvinvoivasta, selkeästi rajatusta ja käytännöllisestä nurmialueesta, jolla lapset kavereineen mahtuvat pelaamaan, temppuilemaan ja voimistelemaan, mitä sitten keksivätkin.Vanha nurmikko oli kuitenkin niin huonokuntoinen, että tämän toiveen toteuttaminen vaati järeitä toimia. 

Hoitamattomassa nurmessa kukoistivat ne samat ohdakkeet ja voikukat, jotka muutenkin dominoivat pihalla. Nurmikon keskellä kasvaneet omena- ja kirsikkapuu olivat selvästi pitkään olleet leikkaamatta, oksat kasvoivat pahasti ristiin ja juurivesoista oli kasvanut jopa itse puuta korkeampia jättivesoja. Taitomme eivät mitenkään olisi riittäneet puiden kasvun oikaisemiseen. Puut kasvoivat myös sen verran keskellä, että ne olivat kovasti tiellä nurmelle muodostuneissa pallopeleissä ja muissa aktiviteeteissa. Lasten puuhat ja pelit ovat meille tärkein syy siihen, että pihalla ylipäänsä on nurmikkoa, joten puiden kohtalo oli väistyä pallokentän tieltä.Tästä lähtökohdasta päädyimme siihen, että uudistus olisi syytä tehdä kerralla pohjia myöten, eli kaivaa nykyinen pinta pois, perustaa nurmikolle pohja kokonaan uudella mullalla ja aloittaa myös hedelmäpuiden kasvatus alusta. 

Yhdessä kulmassa nurmialuetta  oli täysin umpeenkasvanut perennapenkki, joka se toki olisi ollut raivattavissa kuntoon. Talon edustalla oli hieman painunut laatoitus ja nurmikon etu- sekä takaosassa kohdat, joissa mitään ei kasvanut (entinen leikkimökin paikka, trampoliinin alusta ja pihalla läpi vuoden seisoneen auton varjostama kohta kai). Myös  talon edessä oleva istutusallas oli hieman painunut ja näytti epätasapainoiselta. Päätimme vaihtaa myös laatat ja samalla laajentaa etupihan laatoitusta sekä latoa istutusaltaan uudestaan ja vaihtaa siihen mullat.
Etupihan ala tältä nurmikon puolelta ei ole kuin parisataa neliötä, joten mistään kovin suuresta alueesta emme puhu. Tämän etupihan ohella remontti kohdistui terassin viereen jäävään kapeaan alueeseen, josta kerroin jo edellisessä postauksessani. Lisäksi toimenpiteitä kohdistui terassin taakse jäävään "huoltoalueeseen" tontin toisessa takanurkassa, mutta siihen palaan myöhemmin.

Kun remontin laajuus oli päätetty, alkoi suunnittelu ja kartoitus. Mietimme tarkoin, mitä teemme itse ja missä tarvitsemme ammattilaisen apua. Lopulta päädyimme siihen, että teemme kaiken muun itse, paitsi kaivinkonetyöt ja vanhan maan poisviennin. Päädyimme valitsemaan näihin töihin paikallisen viherrakennusyrityksen, jolta lopulta myös tilasimme kaikki maa-ainekset, kivet ja laatatkin. Tässä ratkaisussa hyvää oli erityisesti se, että maa-aineksia tuotiin pihalle aina sitä mukaan kun etenimme, eikä aikataulua ollut tarvinut lyödä etukäteen lukkoon, vaan sovimme aikataulusta remontin edetessä joustavasti. 

Kesäkuun alussa pihallemme tuli pariksi päiväksi minikaivuri puuhailemaan, ja työ pääsi vauhtiin. Sitä ennen olimme poistaneet istutusaltaan ja laatat sekä kaataneet hedelmäpuut. Lisäksi kaivoin viimeisenä iltana vanhan perennapenkin tyhjäksi ja ruukutin kaikki kasvit jotka tunnistin tai kuvittelin tunnistavani perennoiksi. Talteen ja uutta paikkaa odottamaan sain runsaasti kevätkaihonkukkia, yhden ison pionin (jonka jaoin kolmeksi - saa nähdä miten käy!), useita pionin siementaimiksi olettamiani taimia, pari päivänliljaa, ison kallionauhuksen, josta irrottelin kymmenen uuden kasvin alkua, jalopähkämön, suopayrttejä, ruusun, muutamia tunnistamattomia kurjenpolvia sekä muutamia edelleen tunnistamattomia kasveja.

Pintamaata poistettiin noin 20 cm. Vanhojen laattojen pohja jätettiin paikoilleen ja vain tasoitettiin. Kun kaivuutyöt oli tehty, saimme alkuun nurmimullan kuormana ja sepelit ja soraa laattojen perustusten tekoon. Laattojen laajennuksen perustukseen ei tehty erikseen routaeristystä, vaan suodatinkankaalla eroteltiin eri maa-ainekset, eli sepelikerros ja sora. Tasattu sora tärytettiin tasaiseksi täryjyrällä. Ennen kuin nurmikon pohja saatettiin levittää, oli edessä aikaa vievin vaihe, kun teimme reunakiveykset selkeiksi rajauksiksi nurmikon ja muiden pintojen rajoille. 


Nurmikkoa reunaavien perennapenkkien multa täytyi myös tuoda jo tässä vaiheessa, koska rajaus nurmikon ja penkin välillä tehtiin näissä vain nurmikon reunakivien avulla, ja vaikka näiden alle tehtiin kapea tasoitettu sorapohja, oli kivien asettelu kuitenkin helpompaa, kun samalla saattoi lapioida myös multaa molemmin puolin kiveä. Toiselle puolelle siis nurmimultaa ja toiselle istutusalueisiin perennamultaa.

Samalla kun minä asettelin näitä reunakiviä päivä toisensa jälkeen linjalankojen ja vatupassin avulla, rakensi mieheni pohjia istutusaltaille ja laatoitukselle. Istutusaltaat on rakennettu samanlaisen pohjan päälle, kuin laatatkin, mutta pohjaa on vain altaiden reunojen alla, keskellä on sepelikerros, muttei suodatinkankaita eikä soraa.

Laatoitusta päädyimme laajentamaan aiemmasta jotta saimme pihan linjat selkeämmiksi. Vanha istutusallas ladottiin uudelleen talon eteen, ja lisäksi rakensimme toisen istutusaltaan samoista Lakan muurikivistä heti pihan sisääntulon viereen. Pihalaatoiksi valitsimme Ruduksen Tosca -laatat ja otimme laattoja sekä mustia että harmaita niin että mustia oli kaksi kolmasosaa ja harmaita loput. Alunperin olimme suunnitelleet latovamme eri värejä enemmän sekaisin, mutta kuvioita mallaltuamme päädyimme tekemään selkeät alueet harmaista laatoista mustien keskelle. 

Tämä vaihe pihan rakentamisesta kesti useamman viikon, kun käsin ja muun perhe-elämän ja osin työpäivienkin lomassa tätä teimme. Viimein, juuri ennen kesälomani alkua, olimme siinä tilanteessa, että rakenteet oli saatu valmiiksi ja multa levitettyä ja tasoitettua.
Nurmikon pohja jyrättiin tiiviiksi ja tasaiseksi työnnettävällä jyrällä. Nurmikon hankimme valmiina siirtonurmena. Siirtonurmen hinta näin pienelle alueelle (100 neliötä) oli sen verran kohtuullinen, että ajatus jo tänä kesänä kunnolla käyttöön saatavasta nurmikosta oli riittävän houkutteleva. Nurmikko tuli samalta toimittajalta kuin muutkin materiaalit ja valmiiden nurmirullien levittäminen tiivistetyn mullan päälle oli lopulta melko vaivaton tehtävä (kuulemma, mies ja poika hoitivat tämän minun työpäiväni aikana). Yllä onkin kuva siitä, miltä pihalla näytti kun tuona aamuna lähdin töihin. Palatessa näytti todella erilaiselta! Olin kuitenkin niin haltioissani, että valokuvaaminen unohtui kokonaan ja alla olevat kuvat ovat ajalta nurmen asennuksen jälkeen. 

Seuraavaksi pääsinkin vihdoin omaan suosikkiosuuteeni koko remontista; istuttamiseen. Ajatukseni oli, että tämän kesän aikana saisimme puut ja pensaat paikoilleen, ja perennat saisivat odottaa ensi kesään. Ihan näin tämä ei kuitenkaan mennyt, vaan aika paljon perennaistutuksiakin olen ehtinyt tehdä. Osittain toki siksikin, että minulla oli jonkin verran keväällä siemenestä kasvatettuja taimia, jotka täytyi saada kasvamaan. Lisäki vanhasta perennapenkistä pelastetut taimet on täytynyt saada maahan, ja lopulta jonkin verran liian houkuttelevia kasveja on tullut vastaan taimimyymälöissäkin. Myös viljelypalstalta olen siirtänyt joitakin taimia pihalle. Istutetuista puista, pensaista ja perennoista kerron kuitenkin erikseen tarkemmin myöhemmin. Tässä siis uuden nurmen vaiheet, ja alla lopputulosta monesta eri kulmasta. Pakko todeta loppuun, että olen ollut todella tyytyväinen, että päädyimme siirtonurmeen. Ensimmäiset futismatsit pelattiin jo viikko nurmen asennuksen jälkeen ilman ongelmia!


10 kommenttia:

 1. Siirtonurmikko oli ihan loistava valinta. Muuten olisi pihaa joutunut varomaan kauan. Perennoja on vähän vaikea vastustaa. Hyvin näyttää penkit täyttyvän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, kylvönurmella olisi lapset voinut päästää pelailemaan nurmikolle varmaan vasta nyt loppusyksystä, joten oli jo ekana kesänä hintansa arvoinen valinta! Ja penkintäytettä löytyy kyllä, tälle viikollekin löytyy istutettavaa!

   Poista
 2. Tulipa upea nurmikko. Hienot perennapenkit myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ollaan itsekin ihasteltu vähän ihmeissämme, että jopas tuli hyvä!

   Poista
 3. Kyllä kannatti ahertaa. Pihasta tuli kaunis ja selkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Selkeyttä juuri tavoiteltiin, vaikka sitten kasveja olisi tarkoitus laittaa aika paljon ja sillä pehmentää tätä muuten kovan suoraviivaista rakennetta.

   Poista
 4. Kiva poistaus :) Siirtonurmikko on kyllä ihan loistava ratkaisu! Sillä saa heti pihan toimintakuntoon ja koko piha näyttää niin valmiilta, vaikka kasvit olisivat vielä pieniä.

  VastaaPoista
 5. Kiva että pidit! Tuo on niin totta, ja kuten mainitsin se päivä oli kyllä ihmeellinen kun aamulla lähdin työmaalta (eli kun pohjat ja rakenteet jo oli mutta nurmi puuttui) ja sitten illalla palasin valmiiseen pihaan (vaikka muuta ei ollut muuttunut kuin nurmi rullattu paikoilleen).

  VastaaPoista
 6. Ison työn olette tehneet! Todella kaunis ja siisti lopputulos. Hienot laatat olette valinneet. Aurinkoisia syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinulle! Olipa tuossa hommaa, mutta kivaa hommaa onneksi!

   Poista

Kerro vinkki, osoita myötätuntoa tai jätä muuten vain puumerkki käynnistäsi.