tiistai 3. syyskuuta 2019

Kotipihan superfoodit


Jo edellisellä pihallamme kasvoi muutaman metrin pätkä marja-aroniapensasaitaa. Vuodesta toiseen olen yrittänyt löytää tavan, jolla aronianmarjat saataisiin hyödynnettyä, nehän ovat terveellisyydessään aivan huippua hoitaen kuntoon niin verenpaineen, näkökyvyn kuin c-vitamiinitasotkin. Tai ainakin tuon viimeisen.

Maku on kuitenkin ainakin meidän perheenjäsenten mielestä epämiellyttävä. Joskus pienempänä esikoinen näitä pensaista saattoi muutaman syödä, mutta itse en saa yhtäkään nielaistua. Kun terveellisyyden lisäksi marjat ovat myös runsain mitoin saatavilla ja muutamissa minuuteissa kulhokaupalla poimittavia, on tämä paha maku lopulta vain haaste, joka on tehty voitettavaksi. Ja sitä haastetta olen kyllä yrittänyt voittaa, usean vuoden ajan, monenmoisilla eri tavoilla. Monen vuoden ajan paras onnistuminen oli kesäkurpitsa-omena-aronia -marmeladi, jota upposi usempi purkillinen syksyisin mm. murojen kanssa - kunhan sokeria oli käytetty riittävästi. Mehumaijassa omenan kanssa keitetty aroniamehu meni kyllä, kun muutakaan ei ollut. Omasta mielestäni se toimi lähinnä flunssassa kuumana mehuna, jolloin aronian paksu maku muuttui jotenkin pehmeämmäksi. Aronia-omenahilloa olen yrittänyt useampaan kertaa, mutta siitä emme ole pitäneet. Yhtenä syksynä pakastin keitetyistä aronioista siivilöimääni mehua pieninä kiisseliannoksina, ajatuksina keittää siitä kiisselipohja, johon voisi sitten lisätä kokonaisina jotain muita marjoja, mustikoita tai mustaherukoita, vaikkapa. Tämä olisi voinut olla ihan hyvä ajatus, mutta kun en minä keittele kiisseleitä. 

Toissa syksynä se sitten vihdoin löytyi. Aronia-smoothie! Yhtäkkiä aroniat alkoivat kadota ensin pensaista, sitten pakastimesta! Kymmenvuotiaani jopa ihmetteli kerran smoothieannoksensa jälkeen: "Oliko tämä siis jotain tosi terveellistä?". Eikä tuolla kertaa taka-ajatuksena ollut etsiä selitystä sille, miksi juoma ei ollut maistunut, vaan myönnettyäni smoothien huipputerveellisyyden, jatkoi hän iloisena: "Ja se oli vielä ihan sairaan hyvää!".

Klassikko oli siis syntynyt perheeseemme. Kun uuden kodin myötä aroniapensasmetrit vuosi sitten ehkä kymmenkertaistuivat - koko tonttia ympäröi aronia - pakkasin viime syksynä tyytyväisenä litrakaupalla marjoja pakastimeen talvisten smoothieiden varalle, ja kaikki kulutettiin! Nyt on aika jatkaa samoja puuhia, ja vieläpä kasvattaa annosta. Tänä syksynä pensaat pullistelevat jos mahdollista vieläkin komeammin. Voi mikä säilöjän paratiisi, kun viidessä minuutissa pensaasta saa talteen viisi litraa puhtaita ja pakastusvalmiita marjoja. Henkinen Elvi Räppääjä täällä siis, pussittamassa ja pakastamassa kaikkea mikä irtoaa!

Nyt jo elokuun ajan syksyyn valmistavaksi voimapilleriksi onkin syntynyt vähintään kerran viikossa juoma-annos, jossa aronia, sitruuna ja banaani ovat ne vakioainekset, muita muutellaan vähän kaappien tilanteen mukaan. Aronia siksi, kun niitä nyt vain pitää syödä että ilmaiset antioksidantit saadaan käyttöön, banaani antamaan pehmeyttä sekä makeutta ja sitruuna peittämään aronian maun.

Alkuviikolla perheen aamiaiseksi ja osalle perhettä iltapäivävälipalaksi syntyikin seuraavaa:

Marja-aroniasmoothie

1-2 dl marja-aronioita
Kourallinen salaattia
Noin kolme lehtikaalin lehteä
Yksi banaani (kaksi olisi ollut vielä parempi, mutta yksi vaan löytyi)
Pakastimesta 1-2 dl mustaherukoita, vähän tyrnejä ja viimevuotisia omenalohkoja
Sitruuna
Auringonkukan- ja pellavansiemeniä
Kaurapuuteria (esim. Puhtikaura -nimellä löytyvää, nyt oli tosin jotain muuta kaakaolla maustettua, mutta Puhtikaura on hyvä)
Kauramaitoa niin että muut ainekset lähes peittyvät
Maun mukaan vähän hunajaa2 kommenttia:

  1. Aroniasta tehtyä smoothieta en ole aiemmin kokeillut, mutta tämän vuoden loistava aroniasato houkuttelee uusiin juttuihin. Taidanpa kokeilla tuota sinun ohjettasi. Mietin tänään, onko makuni jotenkin muuttunut, sillä napostellessani aronioita suoraan pensaasta, ne maistuivat todella hyviltä. Aiemmin koin aronian maun hiukan jauhoiseksi, vaan nyt marjoissa on kirpeää makeutta. Suuhun jäi mukava jälkimaku. Vaikka pakastin on jo pullollaan, taidan sittenkin kerätä vielä pensaan pari tyhjäksi. Silti jää vielä linnuillekin naposteltavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kokeilemaan ja varioimaan! Tämä on nyt yksi versio, ja toteutus vaihtelee aina sen mukaan mitä kulloinkin löytyy. Eilen tein: 2,5 dl aronia, 1 dl mustikkaa, banaani, omena, päärynä, pala kesäkurpitsaa, 0,5 dl kreikkalaista jugurttia, 2 rkl chian siemeniä, 2 rkl kaurapuuteria ja taas kauramaitoa niin että ainekset peittyivät.

      Poista

Kerro vinkki, osoita myötätuntoa tai jätä muuten vain puumerkki käynnistäsi.