sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Katsaus palstalle iltahämärissä

Olen viettänyt palstalla eniten aikaa iltahämärissä. Koska päivällä olen ahkerana työntekijänä toimistolla ja töiden jälkeen äitinä kotona, pääsee puutarhuripuoleni valloilleen usein illalla yhdeksältä iltasadun jälkeen. Valokuvia kirkkaassa auringonvalossa ei siksi juuri tule otettua. Tässä siis juhannuksen palstastatus auringonlaskun jälkeen otetun kuvin.




Perunat kasvavat hienosti lukuunottamatta noin metrin pätkää siiklipenkissä.  Osaan siikleistä tuli idätysvaiheessa varsin huonot idut, mutta optimistina lykkäsin kuitenkin kaikki siemenperunat maahan. Ihan jokaisella ei kasvuvoimaan kuitenkaan riittänyt ja paikkasin sittemmin reiän rivissä kylvämään härkäpapuja. 




Perunapenkkien edessä näkyvät papupenkkini, joissa kasvu on lähtenyt hienosti käyntiin. Etummaisena oljilla peitetyt hernerivit, herneet sain maahan vasta kesäkuun puolivälissä,  joten kovin aikaista hernesatoa ei voi odottaa. 




Papupenkkien ohella härkäpapua kasvaa perunariveissä. Aikaisimmat ovat siinä jo alkaneet kukkimaan. Papuja on lisäksi porttina palstalle, johon viime vuoden tavoin laitoin "pyramiditukiin" kasvamaan ruusupapua.




Papujen ohella tomaatille ja kurkulle rakensin vastaavan tukirakennelman harjaterästangoista. Näillä on allaan myös lämpöpenkkiviritelmä. Tomaatti Outdoorgirl on tehnyt jo kauniit raakileetkin.





Kurpitsat ja kesäkurpitsat ovat vielä lämmitelleet harsotunneleissaan. Ovatpa tunnelit kuvassa jotenkin vinksallaan, vaikka mittanauhan kanssan olen asetellut penkkien paikkoja, ja molempien pitäisi olla täsmälleen samanlaiset suoraan vierekkäin. Alla kurkistus myös kesäkurpitsojen tunnelin sisään. Kesäkurpitsat pääsivät palstalle vasta viime viikolla, ja osa taimista olikin jo ehtinyt alkaa kukkia maitotölkkiruukuissaan. Kesäkurpitsan taimet olivat tänä vuonna huomattavasti vahvemmat kuin viime vuonna, mikä johtui varmasti siitä, että kylvin kesäkurpitsät huomattavasti myöhemmin. Heti siementen idettyä pääsivät kesäkurpitsat päivisin nauttimaan auringosta - ja samalla viileämmästä ilmasta - terassille, kun viime vuonna olin kasvatellut taimia pitkään sisällä lämpimässä. Tätä samaa esikasvatusstrategiaahan käytin tänävuonna myös pavuille, joillekin kukille ja lopulta kaaleillekin. Nyt jännitän sadonkorjuun ajankohtaa, ja jos se ei mene kovin myöhäiseen, taidan hoitaa esikasvatukset jatkossakin näin niille lajeille, joille riittää kylvö toukokuussa.






Viimevuotiseen kompostiin istutettu myskikurpitsakin voi hyvin, sekin vielä harson alla lisälämmössä.




Kovin kauniilta ei palsta vielä näytä kaikkine harsoviritelmineen. Ehkäpä nyt juhannuksen jälkeen olisi aika luopua kaikista niistä, joiden tarkoituksena ei ole tuholaissuojaus. Näiden harsoviritysten alla kasvavat porkkanat, sipulit, purjo, uudenseelanninpinaatti, fenkoli, mangoldi, varsisellerit, salaatit, puhajuuret ja takimmaisena nauriit, mukulasellerit, mustajuuret, palsternakat, lantut, ja kyssäkaalit, Kovasta yrityksestä huolimatta huomaan ruutuviljelmässäni nyt yhden suunnitteluvirheen: ristikukkaisia on vähän joka ruudussa, joten harsoja saa viritellä jatkossakin melko moneen ruutuun.



Lopuksi vielä kuvia yrittipenkistä palstan toiselta reunalta. Yrttipenkkin ajattelin lisäksi koota monivuotiset sipulit, jotka vielä tänä vuonna kasvavat melko pieninä. Ryhmässä kasvaa ruohosipulin lisäksi ilmasipulia, kiinansipulia, laukkaa, karhunlaukkaa ja pillisipulia. Minttupuska ja viinisuolaheinä rehottavat sipuleiden takana, ja reunassa korkeana rakuuna (venäläinen). Ojanreunalla aidanteena kasvaa iisoppeja ja laventeleja, ja niiden takana vielä ojan rinteessä rohtosalkoruusuja, maurinmalvoja sekä punaväriminttua. Syötäviä yrttejäkin kasvaa, mutta kylvetyt vielä aika pieninä, ja monivuotiset ovat toipuneet hitaasti talven rasituksista. Yrittipenkistä löytyy tilliä, lehtipersiljaa, korianteria, kynteliä, mitsubaa, timjamia, salviaa, sitruunamelissaa, mäkimeiramia ja kurkkuyrttiä.














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro vinkki, osoita myötätuntoa tai jätä muuten vain puumerkki käynnistäsi.