Sadonkorjuu alkoi tänä vuonna viime kesää myöhemmin, olinhan kylvöissäkin myöhemmässä. Vasta heinäkuun lopulla kasvimaa alkoi tuottaa mainittavammin ruokaa. Elokuun alussa palasin töihin ja nyt jo kahdeksan päivän ajan olen ollut lähes omavarainen erityisesti lounasruokailun suhteen.
Tämän päivän lounaani näytti ennen salaatiksi kokoamista tällaiselta:
Olen monena päivänä keittänyt lounassalaattiin pari perunaa tuomaan ruokaisuutta. Papuja olen myös lisännyt tuomaan proteiinia, ja tänään salaatissa oli niin härkäpapuja, violetteja taitepapuja, keltaisia vahapapuja kuin ruusupapujakin.
Salaattipenkkini on voinut vähän kituisasti, mutta kyllä sieltä yhden perheen tarpeisiin on salaatinlehtiä vielä riittänyt. Perusvihreiden lisäksi salaattiin makupaloiksi tuli hieman vuonankaalia (vuoden ensimmäiset) sekä muutama lehti rukolaa, mangoldia, sareptansinappia ja nameniaa.
Lisänä vielä yksi avomaankurkku, pieni kesäkurpitsa, muutama tomaatti ja sokeriherneitä. Kaupasta nappasin mukaan yhden pienen fetapakkauksen ja niin oli lounaani koossa - fetaa lukuunotta omalta maalta!
Iltapäivällä on hyvä turvautua pieneen välipalaan, ettei nälkä pääse riistäytymään hallitsemattomaksi. Myös aamiaiseen pitäisi sisältyä kasviksia, hedelmiä tai marjoja. Minun aamu- ja välipalani nyt satokaudella rakentuvat aika usein esimerkiksi näistä:
Keksin viimekesänä ylenmääräiselle salaattisadolle käyttöä sekoittelemalla erilaisia vihersmoothieita. Tänä kesänä löysin uuden mainion kaurapuuterin, Puhtikauran. Sillä juomaan saa enemmän täyttävyyttä.
Raikas vihersmoothie (kolme keskikokoista lasillista):
2 nektariinia
1 omena
1 banaani
1 sitruuna
4 lehtikaalin lehteä
4 isohkoa salaatinlehtä
Tilkka hunajaa
0,5 - 1 dl vettä
3 rkl puhtikauraa
Löytämissäni puhtikauraresepteissä kauraa on reilummin suhteessa nesteen määrään, mutta puuteri turpoaa veden vaikutuksesta paljon, ja reilummin kauraa sisältävät juomat tulisi juoda samantien, ettei smoothie muutu puuroksi. Kun kuitenkin teen seuraavan aamun ja iltapäivän juoman valmiiksi edellisenä iltana, en ole uskaltanut laittaa enempää.
Näillä kun pärjää päìvän, niin illalla voi vaikka grillailla. Lisäkkeet lihalle, kalalle tai halloumi-juustolle ovat nekin aika usein palstan antimia.
Mukavaa sadonkorjuuaikaa kaikille!
Näyttää hurjan herkulliselta! Ihanasti satoa. :)
VastaaPoistaKiitos! Sato on kyllä taas yllättänyt oikein positiivisesti. Vielä kun osaisi jotenkin kylvää ja istuttaa vähän kerrallaan, niin että kunkin lajin sadosta saisi nauttia mahdollisimman pitkään. Nyt mennään tyylillä "tällä viikolla syödään papuja, ensi viikolla varmaan porkkanoita".
VastaaPoista