maanantai 30. maaliskuuta 2015

Suunnitelmia ja siemeniä

Takatalvi iski tänään pahemman kerran. Iltapäivään mennessä täällä Etelä-Suomessa maahan oli satanut monen sentin loskakerros. Eilen leikkasin pihalla pensasaitoja ja pilvisestä säästä huolimatta tuntui jo varsin keväiseltä. Tulppaaninlehdet pilkistelivät kukkapenkistä katteen suojasta ja raparperistakin näkyi jo ensimmäiset nuput maan pinnalla. Enpä tiedä alkuunkaan miten ne kestävät kylmän lumisohjokerroksen.

Kevättunnelmaa joutuukin hakemaan nyt ihan vain kirjoista sekä sisätiloista.



Viikonlopun aikana sain itselleni muutaman rauhallisen hetken. Katselin pihaa ja tein sinne pieniä muutossuunnitelmia. Pihamme on aivan pieni, ehkä kolmisenkymmentä neliötä. Tästäkin yksi kulma jää talon nurkan taakse varjoon. Pieni terassi, pieni nurmialue ja reunoilla penkit kukille ja muille istutuksille ja näiden takana pensasaidat. Perusrivitalopiha siis (vaikka virallisesti tämä paritalo onkin). Aurinkoisella laidalla kasvaa tuija, josta en edes suuremmin välitä. Yrttipenkki taas on jäänyt varjoisaan nurkkaan  pensasaidan kasvettua sitä varjostamaan. Näiden kahden paikkaa ajattelin vaihtaa. Raparperin siirrän pihalta palstalle, jospa se siellä saisi enemmän tilaa ja paremman maan kasvaa reheväksi. Eteläreunan kukkapenkki on täysin pensasaidan varjossa, joten jospa tänä vuonna hyväksyisin tilanteen ja etsisin siihen hyvät varjossa viihtyvät perennat. Kunhan keksisin jotain kivoja!

Palstasuunnitelmaa hahmottelin paperille. Syksyn ajatukset useasta kapeasta penkistä ovat vaihtuneet selkeään pohjapiirrustukseen, jossa reunoja kiertää 75 cm kapeat yhtenäiset penkit, joihin tulevat kukat, yrtit, monivuotiset ja marjat. Myös komposti sijoittuu tälle reunakaistalle. Keskelle tulee neljä viljelyaluetta joita on tarkoitus viljellä vuoroviljelykierrolla. Näiden väliin jää vielä pitkä ja kapea penkki lasten kasvimaalle sekä varastolaatikko tavaroiden säilyttämiseen. Päätyyn jää 2 x 1,5 m alue eväsretkille, pötköttelylle ja muulle oleilulle. Onkohan tuo vain liian pieni oleskelualueeksi?



Siemenpusseja olen tutkiskellut, lajitellut ja järjestellyt. Ensimmäiset kylvöt on tehty, mutta ajattelin tehdä seuraavia vasta pääsiäisenä, etten ole liian aikisessa. Vaikka kasvilamppu hieman tilannetta helpottaakin, on suoran valon määrä meillä sisällä niin vähäinen, että on paras odottaa vielä vähän. 




 
Lisäsin oman sivun kylvö ja kasvupäiväkirjalle, kerään sinne ylös mitä ja milloin tuli kylvettyä, ja koitan päivittää myös tietoja taimien vaiheista ja selviytymisestä. Alunperin hankin puutarhapäiväkirjan ihan paperisessa muodossa, mutta saa nähdä, kumpi formaatti tuntuu helpommalta ylläpitää.



Varma kevään merkki on kuitenkin lähestyvä pääsiäinen. Näissä tunnelmissa, ensin lasten versiot (jotka kyllä nekin suurelta osin on mun käsistä - eihän sitä kehtaa lapsia naapurien oville ihan minkä tahansa näköisillä vitsoilla varustettuina) ja viimeisenä oma pajuneilikkani. Virpominen on kyllä hauska perinne. Isomman kanssa oli jo vähän opettelua - on nähtävä palkan eteen vaivaa ja vähintään osallistuttava jokaisen oksan koristeluun. Pienempikin kävi kolmella valitulla ovella, osasi runonsa hienosti ja oli aivan tohkeissaan.






keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Lumisateista kevättunnelmaa

Syksyllä perustamani blogi eli talven hiljaiseloa. Viljelysuunnitelmat ovat kuitenkin pyörineet mielessäni useinkin, ja vuodenvaihteen kiireisintä työjaksoa lukuunottamatta olen monena iltana istahtanut sohvalle selailemaan kirjastosta kotiin kantamiani puutarhakirjoja. Koko lähikirjaston valikoima onkin tainnut talven aikana vierailla meillä, ja muutamaa kirjaa on pitänyt lähteä hakemaan kauempaakin.

Talven mittaan suunnitelmat selkenivät, muuttuivat moneen kertaan ja tulivat ehkä vähän ylimitoitetuiksikin. Laji- ja lajikevalintaa mietin kuin kyse olisi suuremmastakin päätöksestä - sillä seurauksella, että varhaisimmat esikasvatusajat ovat menneet jo iloisesti ohi, ja minä vasta odottelen siementilaukseni saapumista. Niin, tai oikeammin tilauksieni... kun yksi tilaus oli lähtenyt, keksin jotain aivan välttämätöntä uutta... ja sitten vielä kerran... ja vielä senkin jälkeen... Nyt odotan postia niin Siemenkaupalta, Exotic Gardenilta, Hyötykasviyhdistykseltä kuin Korpikankaaltakin. Huomenna haen ensimmäisen erän postista. En ole edes uskaltanut laskea, kuinka monen lajin ja lajikkeen siemeniä tuli tilattua. Aivan varmasti enemmän kuin palstalle ikinä mahtu, saati pieniin esikasvatustiloihimme. 

Asunnossamme ei ole kunnolla aurinkoisia ikkunoita, kun eteläseinällä leveä parveke ja parvekkeen katto varjostavat. Jotta edes hieman enemmän riittävän valoisaa tilaa löytyisi, tein myös hankinnan - kasvivalaisimen. Ostin Nelsonin pienemmän loisteputkivalaisimen siihen kuuluvalla telineellä. Lampun valaisema tila on ihan kohtalainen, ja lamppu on kivan näköinen. 



Lampunostoreissulla piti tietysti vielä vilkaista siemenhyllyä, ja kaksi pussia sieltä tarttui mukaan, sellaista, mitä en ollut tullut tilanneeksi. Parsakaalia tilauksissani on kahtakin lajia, mutta suurena parsakaalin ystävänä päätin ottaa kokeiluun vielä yhden. Erityisesti pidän sellaisesta pienikukintoisesta, pehmeävartisesta parsakaalista, jota harvoin meidän kaupastamme saa. Yritinkin etsiä sen tyyppisiä lajikkeita, ja yksi sopiva löytyi tuolla reissulla ("Healthy Option F1"). Toinen mukaan tarttunut oli laji, jonka olin jo suunnitelmissani pariin kertaan hylännyt kun en tiedä löytyykö sille riittävän lämmintä kasvupaikkaa. Listalle pääsi nyt kuitenkin ananaskirsikan lähisukulainen mansikkakoiso, ilmeisesti hieman tätä sisartaan paremmin pohjoisissa oloissa menestyvä. Jos tämän saan kasvamaan, on sijoituspaikka varmasti kuitenkin piha, ei palsta.

Molemmat vaativat esikasvatusta, joten pääsin kuin pääsinkin jo viime viikonloppuna tekemään ensimmäiset kylvöt. Ruukut laitoin minikasvihuoneessa kylppärin lattialle nauttimaan lattialämmityksestä. Parsakaali itikin vuorokaudessa! 





Tänään siirsin parsakaalit valoon, kun sirkkalehdet olivat nousseet tuolta mullasta. Mansikkakoisoja odotellaan edelleen.





Huomenna sitten siemenlähetyksen kimppuun ja kiireesti kylvämään. Ostoslistalle toinen minikasvihuone sekä sumutinpullo. Jälkimmäistä kun ei tästä taloudesta löydy yhtäkään!