lauantai 25. helmikuuta 2017

Kevätmieli

Hiihtolomaviikko alkaa olla vietetty. Tämä oli perheemme ensimmäinen hiihtoloma. Aiemmin talviset lomapäivät on tarkoituksella aina ajoitettu johonkin muuhun ajankohtaan, kuin virallisiin hiihtolomiin. Nyt meillä on ekaluokkalainen, ja onneksemme koko perheen onnistui viettää lomaa koko viikko hänen kanssaan. Päätimme lomailla ihan kotosalla. Minä erityisesti kaipasin rauhallista kotoiluaikaa, eikä muullakaan perheellä ollut nyt tähän väliin mitään matka-ambitioita. 

Monenlaista pientä aktiviteettia on tähän viikon lomaan kuitenkin mahtunut. Kurjemmilla talvisäillä olemme olleet sisäleikkipuistossa ja mummolassa. Parempina talvipäivinä on niin luisteltu, pulkkailtu kuin hiihdettykin. 

Kun hiihtoloma on vietetty, voi keskittyä täysillä kevään odotukseen. Aika pitkällä siinä jo todellisuudessa olenkin. Ensi kesän palstakuviot ovat kirkkaina mielessä, ja pimeinä talvi-iltoina olen piirrellyt palstalleni ensi vuodeksi karttaa. Tammikuussa inventoin siemenet, ja paljonhan niitä oli. Tammikuussa aloitin myös ensi kesän valmistelun aivan konkreettisestikin ensimmäisin kylvöin. Palstan kesää valmistellessa olen myös miettinyt, yrittäisinkö vielä uudelleen herätellä henkiin näitä Pienen palan maata kirjoitteluitani. 

Viimeiset merkintäni ovat elokuulta. Kesän loppupuolella olin tilalteessa, jossa kotona avasin tietokoneen yleensä jatkaakseni illalla kesken jääneitä päivän töitä. Kameraan kyllä kertyi kuvia, joita ottaessa mietin mitä haluaisin pienestä puutarhamaailmastani kirjoittaa, mutta kirjoittamiseen asti en koskaan päässyt, sillä en halunnut avata konetta silloin kun se ei ollut välttämätöntä. Nyt helmikuun lopussa ajattelin kuitenkin vielä yrittää. Pienten muistiinpanojen tekeminen blogin muodossa on ollut kuitenkin kovin mukavaa ja joskus on hauskaa palata vanhoihin teksteihinkin. Suuria yleisöjä en ole ollut tavoittelemassakaan, mutta mukavaa tietysti on ollut kun muistiinpanojani on kommentoitukin. Niinpä päätin kirjoitella jatkossakin ja kertoa kolmannestakin vuodestani palstapuutarhurina niille, joita aihe saattaa kiinnostaa.


Siemenpostausten aika selvästi oli jo tammikuussa, mutta tästä on puutarhavuosi kuitenkin hyvä aloittaa, vaikka näin hieman myöhässä valtavirrasta. Siemeninventaariosta ja siementilauksista. Ensimmäiseksi vuoden vaihtumisen jälkeen kaivoin esille artisokan ja chilin siemenet sekä hain kaupasta ensimmäisen pussin kylvömultaa. Kun kiireisimmät oli saatu multaan, jatkoin inventaariota, tein listoja ja tutkin valikoimaa.












Kun sain listat laadittua ja pussit lajiteltua arkistointijärjestelmäni mukaan (joka mulla on ihan ryhmittäin, eli kaalit, juurekset, yrtit, perennat, kesäkukat jne.), tein myös tarvittavat täydennykset varastoihini. Päädyin tilaamaan Seedaholic-nettikaupasta. Toimitus oli nopea ja sain mitä tilasinkin. Siemenpussit olivat hieman totutuista poikkeavat. Siemenet olivat pienissä pusseissa, joissa oli vain kuva ja lajikkeen nimi. Jokaiseen siemenpussiin liittyikin erillinen tuloste, jossa oli varsin laveasti esitelty kyseinen kasvilajike, ja annettu viljelyohjeet sekä muut tarvittavat tiedot. Ihan kätevää, tosin mietin että miten nämä ohjeet pidetään mukana kasvimaalla, siemenpussin kyljestä kun on helppo kylvöhetkellä aina tarkastaa syvyydet, etäisyydet ja muut tarvittavat tiedot.




Tilasin tietenkin ihan vain pari pussia, kun noita vanhojakin oli vielä aika lailla...










Artisokan ja chilin jälkeen en malttanut kovin pitkääm odotella. Tammikuun lopulla multiin pääsivät niin sellerit, ensimmäiset tomaatit (joo, mulla ei ole edes kasvihuonetta...), ananaskirsikka, viidakkokurkku, purjo, sekä useampi perennalajike, joista kuvassa näkyvillä tarhajalomalva ja kurjenpolvi - josta en edes tiedä, mikä kurjenpolvi on kyseessä (Geranium Albanum). Kevätkylvöistä lisää myöhemmin, kuvia on valmiina kamerassa, nyt pitää vaan saada kone auki jonain toisenakin kevättalven iltana. 



5 kommenttia:

  1. Talvella on vaikea löytää inspistä puutarha-asioihin, mutta kevään tullessa innostus taas iskee. Minullakin on vaikea löytää aikaa blogille, koska joskus illat menevät työasioiden parissa, joskus taas en jaksa enää avata konetta. Viikonloppuisin on kuitenkin mukava palata puutarhablogien pariin.
    Kivasti siemeniä sulla! En tiedä parempaa puuhaa kuin rapistella siemenpusseja ja suunnitella kylvöjä. Mukavaa ja menestyksekästä esikasvatusta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pitää yrittää löytää aikaa jatkossa. Suunnittelu on kyllä vähintään puolet ilosta!

      Poista
  2. Melkoinen satsi siemeniä! Satoisaa ja kukkaisaa kasvattelua!

    VastaaPoista
  3. Samoissa puuhissa minäkin askartelen :). Minusta tämä kevään esikasvatus on ihanaa aikaa! Latva-artisokista ja chileistä ovat jo ensimmäiset taimet nousseet, mutta tomaatit kylvin vasta eilen: http://blogit.meillakotona.fi/viikonlopputarhuri/

    VastaaPoista

Kerro vinkki, osoita myötätuntoa tai jätä muuten vain puumerkki käynnistäsi.